Image

Határtalanul pályázat

2023-2024

2024. április 22. és 26. között 5 napot töltött Erdélyben 7. évfolyamunkról 35 diák 4 pedagógus kíséretében.🧳🗺️ 👣A kirándulás legfontosabb állomásai: Arad – Marosillye – Vajdahunyad – Torda - Segesvár – Fehéregyháza – Brassó – Csíkszereda – Gyilkos-tó – Békás szoros – Korond – Farkaslaka – Kolozsvár 🏞️Gyönyörű tájak, ízes magyar szó, vendégszeretet, a könyvekből ismert történelmi helyszínek, „megelevenedett” földrajzi ismeretek, új és új kihívások jellemezték a közösen töltött napokat. A Határtalanul program, melynek köszönhetően feledhetetlen élményekkel gazdagodhattak diákjaink, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Határtalanul pályázat

Megvalósult: 2023. május 8-12.

Iskolánk hetedik évfolyamának 40 tanulója 3 tanár kíséretében Erdélyben járt május 8-ától 12-éig. Az 5 nap alatt 1900 km-t tettek meg és tartalmas programokban volt részünk.

Az első napon Marosillyén Bethlen Gábor szülőházában rendhagyó történelemórán vettünk részt. Majd Déva vára következett, ami után már vacsorával vártak vendéglátóink Csernakeresztúron. A családias panzióban nagyon szívélyes vendéglátásban volt részünk.

Második napon meglátogattuk Vajdahunyad várát. Segesváron megmásztuk a diáklépcsőt, a városi séta után körül néztünk az óratoronyból, majd megkerestük Petőfi Sándor szobrát. Fehéregyházán megkoszorúztuk Petőfi feltételezett elestének helyszínét. A szállásunk ismét egy

fantasztikus helyen volt. A többségében magyarlakta településen – Oroszhegyen- gyönyörű székelykapukat csodálhattunk meg.

Harmadik napon reggeli után útra keltünk a Gyilkos tóhoz. Miután a tavat körbe túráztuk, és egy-két kürtős kalácsot elmajszoltunk, a Békás szoroson is leereszkedtünk a Békás szoroson is. Délután Korondon nézhettek körül és vásárolhattak a gyerekek, majd Tamási Áron szülőfaluját és síremlékét látogattuk meg Farkaslakán.

Negyedik napon egy Marosvásárhelyi városnézés után a Tordai sóbányába ereszkedtünk le, majd a Tordai hasadékban túráztunk. A napot már Kolozsváron fejeztük be.

Utolsó napunkon megtekintettük a főteret, Mátyás király szobrát, és megkerestük a szülőházát is. Utolsó ottani megállónk pedig Nagyenyeden volt. Itt megcsodáltuk a Bethlen Gábor Kollégiumot, majd elsétáltunk az emlékműig, ahol a hős diákokra emlékeztünk – Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa című műve alapján.

Élményekkel gazdagon "megrakodva" tértünk haza.


Galéria >>
Megvalósult: 2022.06.27-29.
Előkészítő foglalkozás: 2022. június 10.
Az utazásban részt vevő diákokkal megismertettük a Felvidék rövid történetét, az itt élő magyarság elhelyezkedését, a történelmi családok – például Rákóczi – történelmi jelentőségét. Az előzetesen kiadott gyűjtőmunkát bemutatják a diákok, amely során felvidéki magyarokkal, híres írókkal, költőkkel és műveikkel ismerkednek meg.

Az utazás során érintett települések:
Kassa, Zsigra, Lőcse, Betlér, Dénesfalva, Tátra Lomnic, Dobsina, Igló, Késmárk

Az utazás során megtett kilométer: 1500 km
 
Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:
Az első napot Kassán töltöttük, ahol egy idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg a várossal. Meglátogattuk a Rodostói Házat, megtekintettük a Szent Erzsébet Székesegyházat, ahol megkoszorúztuk a Rákóczi sírhelyet. A történelmi városközpontot az őrtorony kerengőjéről csodálhattuk meg. Ezt követően megérkeztünk Dénesfalvára a szálláshelyünkre, ahol finom vacsorával, kényelmes és kulturált szállással fogadtak minket.
A második napon Lőcsén kezdtük kirándulásunkat, ahol idegenvezetőnkkel megtekintettük a város történelmi és kulturális nevezetességeit (Szent Jakab templom, Városháza, Szentlélek templom), amelyeket a csaknem teljes épségben megmaradt városfalak ölelnek körbe. Ezt követően Zsigrán felkerestük a Szentlélek templomot, ahol megcsodálhattuk a páratlan értékű, középkori eredetű falfreskókat, amely az UNESCO Világörökség része.
A következő úticélunk Igló volt, ahol végig sétáltunk Európa leghosszabb lencse alakú terén, így ismerkedtünk meg a város nevezetességeivel. A szállás felé menet útba ejtettük Tátra Lomnicot, amely igazán szép zárása volt ennek a csodás napnak.
A kirándulás utolsó napján a Világörökség részeként számon tartott Dobsinai Jégbarlanghoz látogattunk el, amelyet követően Betlérre utaztunk. Itt körbe vezettek minket az Andrássy család vadászkastélyában és sétát tettünk a kastély mögött található angol parkban. Ezt követően hazafelé indultunk.

Értékelő óra: 2022. szeptember 5.
Az utazásban részt vett 32 gyermeket csoportokra osztottuk és sorsolás útján kapták meg a kirándulás során érintett helyszíneket, amelyekről prezentációt, beszámolót kellett készíteniük. Ezek megtekintése után közösen megbeszéltük az élményeket, tapasztalatokat és értékeltük a tanulmányi kirándulást. Örömmel hallgattuk, ahogy a gyerekek a látottakat összefűzték történelmi, földrajzi és irodalmi ismereteikkel. Mindenki sok élménnyel gazdagodott az út során, amelyet szívesen megosztottak osztálytársaikkal, családtagjaikkal is.

A projekt legfontosabb eredményei, tapasztalatai:
A jó hangulatú 3 napos tanulmányút nagymértékben hozzájárult a diákok személyiségének fejlődéséhez, szélesedett látókörük és bővültek ismereteik különböző tantárgyi területeken. Érdeklődve hallgatták az idegenvezetők által elmondott történeteket, összekapcsolták a már meglévő tudásukkal és hasznos kérdések feltevésével tovább bővítették ismereteiket. A hetedik évfolyam 3 osztálya nagyon jól összekovácsolódott az út során, új barátokat szereztek, segítették egymást a kirándulás során, így szociális készségük is nagymértékben fejlődött.

Galéria>>